Zwembad & Stilte = een mismatch


Zondag 15 maart werd het duidelijk: deuren sluiten en met z’n allen hopen dat de verspreiding van het coronavirus beperkt blijft. Vanaf dat moment is er stilte in het water, in de zwemzaal en in onze sportaccommodaties. Geen banenzwemmers, geen lachende kinderen en geen gezellig babbelende aquasporters aan de koffie...  En dat voelt gek. Heel gek. 
Op onze website geven een inkijk in wat er komt kijken bij een tijdelijke sluiting. Met z’n allen hopen we dat we weer heel snel klaar mogen staan voor onze zwemleskinderen, banenzwemmers, aquasporters, alle verenigingen en alle andere bezoekers!
 
Door de razendsnelle verspreiding van het coronavirus was het wachten op het besluit van de overheid om ook de zwembaden te sluiten. Op zondagavond werd die logische stap genomen. En dan? Deur dicht en wachten tot deze weer open mag? 
Maandagochtend zijn we met een groot deel van de medewerkers bij elkaar gekomen. Binnen no-time hadden we flip-overs vol geschreven met ideeën om de komende weken mee aan de slag te gaan: opruimwerkzaamheden, extra schoonmaakwerk, nieuwe activiteiten, leuke acties voor onze bezoekers en nog heel veel meer. Er werd heel snel geschakeld en iedereen stond in de startblokken om de handen uit de mouwen te steken! Maar….ondanks de grote motivatie bij iedereen om hiermee aan de slag te gaan, hebben we toch besloten om geen risico te nemen. Dat betekent: iedereen naar huis en thuis aan de slag met werkzaamheden waar we na de heropening profijt van hebben. Daarbij kunt u denken aan het bijstellen van diverse draaiboeken, inwerkprotocollen, social-media acties, website checken en toekomstplannen maken. Natuurlijk, minder leuke werkzaamheden dan gezamenlijk in de accommodatie aan de slag te gaan. Maar gezien de verdere escalatie van het coronavirus, een goed besluit. 
 
Daarnaast werden er acties uitgezet om de gevolgen van de sluiting de komende weken zo gering mogelijk te laten zijn. Inkomsten hebben we niet. Op welke kosten kunnen we bezuinigen? En los daarvan, moest er natuurlijk veel geregeld worden. Hieronder een overzicht lijstje met acties. Ongetwijfeld vergeten we nog wat, maar dit geeft een indruk:
 • Alle medewerkers, bestuur en gemeente Lochem inlichten;
 • Sluiting communiceren op website, social media;
 • Bezoekers informeren;
 • Bericht naar de lokale media;
 • Voicemail opnieuw inspreken;
 • Dienstroosters aanpassen;
 • Thuiswerkzaamheden verdelen;
 • Voor de vaste medewerkers werd werktijdverkorting aangevraagd (later omgezet naar NOW-regeling);
 • Houdbaarheid van onze voedselvoorraad bekijken en waar nodig spullen weggeven;
 • Telefoontjes en mailtjes beantwoorden met vragen;
 • Huurders en bezoekers inlichten over de sluiting;
 • Overleg met onze installateurs over de instellingen van de installaties:
  • Watertemperatuur tijdelijk naar 20 graden Celsius;
  • De doorstroming van het water staat op de nachtstand (dit bespaard elektra doordat de pompen minder hard pompen);
  • De luchtbehandeling is afgeschakeld naar een minimaal niveau;
  • De hoeveelheid chloor in het water is geminimaliseerd;
  • Waar mogelijk zijn installaties en apparaten zoals koelkasten uitgeschakeld.
Sommige taken blijven noodzakelijk om uit te voeren. Daarom maakt er iedere dag minimaal één medewerker een rondje langs de accommodaties. De functie van dat rondje is een controle of alles nog goed functioneert, de waterkwaliteit controleren én alle waterpunten worden dagelijks doorgespoeld om eventuele vorming van legionella te voorkomen. 
 
In de weken dat we gesloten zijn, gaan geplande onderhoudswerkzaamheden die uitgevoerd worden door externe partijen door. Sterker nog, werkzaamheden die later ingepland staan zijn naar voren gehaald. Zo hebben bezoekers zo min mogelijk hinder van het werk. 
En heeft u allemaal het achtuurjournaal van maandag 23 maart gezien? In een rapportage bij onze buren, het Staring College, werd duidelijk dat daar op locatie de schooltoetsen nog afgenomen werden. In overleg met het Staring College is de sporthal en de gymzaal van De Beemd een week als toets locatie gebruikt. Ideaal omdat er ruimte genoeg is voor het 1,5 meter uit elkaar zetten van alle tafels. Begin deze week werden de maatregelen verder aangescherpt en daarmee werd er gestopt met het afnemen van toetsen.
 
Wanneer we in Nederland weer een normaal ritme mogen oppakken en onze accommodaties ook weer open mogen, is nog niet bekend. Wij trappelen van ongeduld om u weer te verwelkomen in De Beemd!
Voor nu hopen we iedereen gezond blijft en zich aan de gestelde regels van het RIVM houdt. Daarmee help je niet alleen jezelf, maar ook je (kwetsbare) naasten. 
Tot snel, in goede gezondheid. En pas goed op elkaar. 
 
Als u vragen heeft over de zwemlessen, over uw abonnement of andere vragen, dan kunt u deze het beste per mail stellen aan info@zwembaddebeemd.nl. Wij zullen uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden!