Waarom zwemmen?

Zwemmen is goed voor je gezondheid en heeft vele voordelen. We zetten de belangrijkste voordelen graag voor je op een rij.
 

1. Sterke spieren en gewrichten

Omdat je in het water bijna gewichtloos bent, hoeven je spieren je gewicht nauwelijks te dragen. Je gewrichten hoeven geen schokken op te vangen. Door te zwemmen gebruik je alle spieren en gewrichten, waarbij de kans op blessures erg klein is. Ideaal om van bijvoorbeeld pijn in de nek of rug af te komen.

2. Goed voor je conditie

Als je vaak zwemt, neemt de capaciteit van je longen toe. Daardoor kun je langere afstanden zwemmen. Op termijn kun je ook langer bewegen met een hoge hartfrequentie. Ben je kortademig, dan voel je je snel beter. Wel is een rustige opbouw belangrijk. 

3. Geen stress meer

Zwemmen vergt natuurlijke inspanning. Omdat je geen last hebt van de zwaartekracht, zet je in je hoofd alles aan de kant en geef je je lichaam de kans weer normaal te functioneren. Dat werkt ook geestelijk ontspannend. Je hersenen maken de stof endorfine aan, wat jou een gelukkig gevoel en een goed humeur geeft. Dat betekent dat je na het zwemmen meteen energie hebt voor andere activiteiten!

4. Helpt bij afvallen

Beweging is noodzakelijk als je wilt afvallen. Je lichaam verbrandt dan koolhydraten in plaats van vetten. Vet verbrand je wel door te zwemmen. Hoeveel calorieën je verbrandt, hangt af van hoe lang en hoe vaak je gaat zwemmen.

5. Relatief goedkoop

Behalve een zwembroek of bikini, een handdoek en eventueel een zwembrilletje maak je weinig kosten om te kunnen zwemmen. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Daardoor is zwemmen voor iedereen toegankelijk.

 

 
 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief